- Home - Foto - Reportage o text - Bildspel - Galleri - Släkt- och bydok. - Om mig - Övrigt - Kontakt/länkar - Antikt - In English -
INGE NILSSON
frilans fotograf/journalist i Rättvik
Släkt- o bydok: Far - Mor - Farfar - Farmor - Morfar - Mormor - Blekinge - Småland - Skåne - Dalarna - Gärdsjö - Fäbodar - Övr.
Småland: Tjureda socken/Nykulla - Tolgs socken/Munkatorp - Vissefjärda socken - Rydaholms socken - Övrigt -
NYKULLA I TJUREDA SOCKEN
Nykulla Foto Inge Nilsson

Nykulla är min mors hemby och jag var där mycket som barn och dessutom är det den vackraste byn i Småland. Utsikten mot norr över det småländska skogs- och sjölandskapet är bedårande. Byn har en gammal typisk småländsk bebyggelse med mangårdsbyggnader från 1700- och 1800-talen. Flera stora bronsåldersrösen visar att byn varit bebodd länge. Längst i söder finns ett högt utsiktstorn varifrån man kan se tolv kyrkor och ända till Växjö.

Har inga bra digitala bilder från Nykulla men ska scanna diabilder med tiden. Gården ovan är den som vi kallade nämndemannagården.

Nedan två texter om en gammal kista från Nykulla som jag följt från plats till plats samt om en Chevrolet 1930 som fanns på mors hemgård.

Kista 1863 Nykulla Foto Inge Nilsson  

KISTA FRÅN NYKULLA
I mitt föräldrahem stod en kista daterad IPS 1863 som jag visste att min mor haft med sig från sitt barndomshem i Nykulla i Småland. Jag visste att den inte kom från hennes släkt för den fanns inte där så jag hade ingen aning vad IPS stod för och det stämde inte på någon vi kände till i Nykulla.

Jag blev nyfiken och forskade på kistan med hjälp av släktforskningsinstru-menten och här är det sannolika resultatet.Det blev mycket släkthistoria från bl a Nykulla. Pdf-fil med text och bilder.


Chevrolet 1930 i Nykulla Foto Tage Persson  

HUGOS CHEVROLET 1930 I NYKULLA
Mors fosterbror Hugo Svensson hade en Chevrolet 1930. Här är historien om bilen och dess många ägare framtagna ur bilregistret där man kan hitta mycket uppgifter om gamla bilar om man vet registreringsnumret. Här var det lätt för det syntes på bilden. Se pdf-fil.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Nostalgia.


Webmaster - foto - kontakt: Inge Nilsson - 0248-14495 - 0708-623820 - foto@ingenilsson.se